Realexamen våren 1941. Under sommaren jordbruksarbete och en månads praktik på vägbygge. Detta blev min enda praktik. Det krävdes tre månaders praktik för inträde till tekniska högskolestudier. (Teknisk högskola = tekniskt universitet). I mitten av Augusti 1941 startade jag gymnasiesstudier i naturvetenskapliga ämnen vid Högre Allmänna Läroverket i Uddevalla. Varje höst före terminens början fick vi tio dagars militär träning. Vi fick lära oss att marschera, krypa, ta skydd, spana, göra snabb rusning, orientera och skjuta med gevär modell 97. Jag bodde i en villa nedanför regementet hos oganisationschefen på böndernas stora andelsslakteri. Jag trivdes bra med familjen och skolan. Jag hade perioder av magkatarr, vilket var mycket besvärande, särskilt sista året. Min pappa hade börjat få magkatarr och magsår i slutet av 1930-talet. Han blev aldrig fri från åkomman. Numera finns det verksam medicin, men inte då.
I gymnasiet läste jag på en naturvetenskapligt betonad linje ('reallinje') med särskild kurs i matematik. Jag hade tyska såsom tillval. Tyska var alltså genomgående för mig från realskolans början till gymnasietidens slut. Vi kunde skriva en god tyska. Uttal och ordförråd var det si och så med, men vi kunde på universitetet klara oss igenom en text i fackämnen.
Studentexamen 2. Maj 1944. Kriget i Europa pågick, och redan efter ett par dagar ryckte jag in till militärtjänst vid pansarregementet i Skövde. Jag hade anmält mig och blivit antagen för utbildning till reservofficer. Kandidater till utbildningen kom från hela Sverige. Att umgås med dem var såsom att öppna en lucka på glänt till en större värld än hembygden. Utbildningen var hård, mycket hård och effektiv sju hela dagar och sex kvällar i veckan. Det gällde att snabbt få oss att fungera bra i skarpt läge. Mycket få permissioner.