Alf Bråthens släktkrönika från norra Bohuslän

Rtf-format
Inledning
Om Bohuslän
Släktöversikt
Olle i Varp
Johan Adolf
Anders Olof
Alf Johan

År 1937 sökte jag till Strömstads samrealskola, som var femårig med skolstart vid elva års ålder. Den hade tidigare varit sexårig med extra träning i svenska språket.
Jag var då 13 år och läste under höstterminen in tyska, matematik, historia och geografi. På vårterminen började jag i klass två.

Jag var inackorderad i stan till och med i April 1940. 'Farbror' (pappas farbror) Thor betalade alla utgifter och satte för min räkning in pengar på en bank i Halden. Den 30. November 1939 åkte min pappa och jag till Halden för att ta ut pengarna och sätta in dem i Wette Sparbank i Strömstad. Världskriget hade brutit ut i September 1939. Vi satt på en restaurang i Halden och hörde att Stalins armé hade angripit Finland.
Pengarna räckte till gymnasievistelsen i Uddevalla och ett års studier vid universitetet i Lund.

Den 9. April 1940 inkallades pappa till militärtjänst. Jag tog ledigt från skolan och skötte jordbruket, plöja, harva, gödsla, så, rensa diken, sätta upp gärdsgårdar (taggtråd och trästolpar). Det var en stor upplevelse att se resultatet av arbetet, hur växtligheten började täcka de sådda åkrarna. Arbetet hade gett resultat!

Det sista året i realskolan cyklade jag vägen om Skee och Blomsholm (E6) till Strömstad. Landsväg mellan Bjälveröd och Strömstad fanns inte. Att cykla den långa vägen till skolan var inte ansträngande men mycket nyttigt för betygen, vilka blev bra. Under det åt missade jag en enda uppgift på proven i matematik.

Under inackorderingstiden i Strömstad tog scouting (jag var patrulledare och vargungeledare), en frisksportareklubb och skolans idrottsklubb samt kamratliv alltför mycken tid, vilket inverkade på skolresultatet, men gav krydda åt livet. Detta var troligen viktigt.