Alf Bråthens släktkrönika från norra Bohuslän

Rtf-format
Inledning
Om Bohuslän
Släktöversikt
Olle i Varp
Johan Adolf
Anders Olof
Alf Johan

Vår granne hade en helt hemmagjord kostym, varm och god när han med familjen åkte häst till kyrkan. Vid begravningar, bröllop och kalas hände det att man lånade varandra kläder och skor. Kläderna som syntes på gamla foto behövde inte vara sanna. Man kunde manipulera. Min pappa lät fotografera sig i militär uniform. På det foto, som sändes till honom syntes han vara klädd i kravatt, skjorta och en illasittande kavaj. Han hade aldrig haft på sig dessa kläder.

När vi flyttade till Bjälveröd fanns en manbyggnad med samma form som den nuvarande manbyggnaden på Båleröd. Manbyggnaden på Bjälveröd hade uppförts 1870. På mitten av långväggen kom man in i en hall med trappa upp till övre planet, en öppen hall och rum åt gavlarna. Det fanns en fungerande mathiss från det västra köket till det övre planet. Öster om hallen fanns ett ruttet och illaluktande äldre kök med öppen gruva och stenbakugn. Åt söder fanns två ganska stora rum. Det östra av dessa hade varit skola till år 1918 då en ny skola med lärarbostad och ett klassrum byggdes nära egendomens östra kant. Byggnaden finns kvar.

Vatten och avlopp var inte indragna. I de tapetklädda väggarna fanns vägglöss, som på natten angrepp oss svårt. Mina föräldrar skaffade sex hopfällbara sängar med resårbotten. Sängarnas ben sattes i konservburkar med vatten för att hindra vägglössen. Framför ytterdörren låg en stor tuktad granitsten cirka fem centimeter ovan markytan. En ingångssten av detta slag var vanlig i kusten och kallades tramp. Mellan trampstenen och ladugådens kostall fanns en kullerstenslagd gata med gatkamomill mellan stenarena.