Alf Bråthens släktkrönika från norra Bohuslän

Rtf-format
Inledning
Om Bohuslän
Släktöversikt
Olle i Varp
Johan Adolf
Anders Olof
Alf Johan

Olof kom så småningom att ha drängtjänst på en stor gård i Rakkestad, Östfold. Bonden var ung och ogift. Han och Olof var på lördagarna ute tillsammans för att träffa flickor. Olof hade då en snygg kostym, som imponerade.

Olof var kort, 174 cm lång, hade god kondition och kunde springa fort. Han deltog i fotbollslag på alla orter där han var. I Oslo och Rakkestad spelade han i kedjan i fotbollslag, som var dominerande i regionen. Sin blivande hustru Martha träffade han i samband med att hon besökte sin syster Karen, som var gift på Överby Gård. Efter giftermålet med Martha flyttade de till hans föräldrahem Hällebogen, som några år stått tomt. Han hade inte gjort sin värnplikt eftersom han vistats utomlands, fick disciplinstraff för att han inte hade åkt till Sverige och anmält sig. Värnplikten gjorde han vid infanteriregementet i Uddevalla utan att någon gång under det året få permission för hembesök. Martha vistades då troligen i Norge med sitt barn (mig, som föddes 6/2 1924).
Han högg sten, vilket då var ganska lönande. Stenhuggarna sålde stenen till stenbolag, som exporterade den. Inkomsten, c:a 1800 - 2000 kr/år, utbetalades i svenska pengar, som till stor del växlades mycket förmånligt till norsk valuta. Alla storköp gjordes i Halden, som ligger snett emot Hälle. På den tiden gick ångbåten Agda längs Idefjorden för transport av passagerare till Halden.

Olof 'ägde' (egentligen disponerade) en motorbåt, som Thor en gång köpt till fostersonen Hans. Både motorbåten, ekan och ångbåten Agda utnyttjades för transporter till Halden. Ekan användes ofta för transport av varor mellan Hälle och Hällebogen. Vattenvägen utnyttjades flitigt som förbindelselänk.