Enligt Karl i Saltvige tjänade Adel goda pengar på sjön. Han fick snabbt en befordringstjänst av något slag, Hans bror Karl berättade om tjänsten och beklagade att inte han själv hade satsat på mera meriterande tjänst. Adel hade marktjänst om vintrarna i England, dels i Bedford på västkusten och dels i Norra Englands östkust, jag har glömt var, Hartlepool?
Hans sjömanskista står i källaren på Bjälveröd. Barkskeppet 'Hanna' inom glas och ram, gjordes när Adolf var på sjön och gick i Nordsjöfart. Tavlan hänger på Bjälveröd. En hel tremastare av typ votivskepp skadades när hans barn var små. Jag minns att jag före 5-årsåldern förstörde de sista resterna av båten och fick skäll av min pappa.
Adel arbetade fortfarande till sjöss när hans två äldre barn var födda. Huvudorsaken var att han hade en mycket god inkomst. Hans äldre bröder fick honom att ta bättre vara på sin familj genom att ta arbete i land. Huset i Hällebogen ('Böuen') byggdes när Adel fortfarande var på sjön. Karl hade hjälpt till att bygga den stora muren och grunden. Huset byggdes på ärvd mark (moderns arv).
Han högg sten. Så småningom kom tuberkulos in i familjen som bestod av hustru och sju barn. Han hade själv besvär med malaria mot vilken han då och då tuggade kina-bark (quikinin). När sjukdomarna tog fart blev hemmet mycket fattigt. Hans syskon, främst Thor hjälpte till med ekonomin. Sju personer, inklusive han själv, dog inom några få år. Sonen Karl dog först, han blev överfallen av busar en lördag på vägen mellan Halden och Ängevige (en dryg kilometer öster om Halden, där man hade ekan), blev liggande i timmar utan hjälp och dog i hemmet ett par dagar senare.